advert 1
advert 2
advert 3
A húsvéti tojás
2011. április 06. szerda

  A húsvéti tojás eredetileg csupán egy festett, pontosabban színezékbe mártott, tojás volt – manapság azonban lehet csokoládé, fa vagy műanyag, amit díszként vagy ajándékként alkalmazunk.

 

 

 

 

  Érdekes módon a színezett tojás ajándékozása nem vallásos eredetű. Kezdetben a tavaszt jelképezte, azaz a megújulást, a kikeletet. Már több mint 2000 évvel ezelőtt szokás volt a tavaszi napéjegyenlőség ünneplésére tojást festeni. Később a zsidó húsvétot sós vízbe mártott tojás szimbolizálta. A keresztény vallás átvette a tojás jelképes használatát – a tojás a feltámadás szimbóluma, a vörös szín ( Jézus Krisztus vére) az emberiség megváltásának a jelképe lett. Különösen az ortodoxok tulajdonítanak fontos jelentőséget a tojás jelképes dekorációjának. Manapság a legtöbb ember számára a vallásos szimbólumok nem sokat jelentenek – a húsvéti tojás csupán egy dísz, ajándék vagy édesség. Gyerekeket is inkább a kreatív dekorálás és a tojáskeresés érdeklik, mint az allegorikus tojásfestés.

 

 

 

Húsvéti tojások

 

  • Hagyományos húsvéti tojás – ez általában tyúktojás, vörös árnyalataira festve, batikolt vagy karcolt. Lehet főtt vagy fújt tojás.
  • Kreatív tojás – tojások festéséhez ma már nem csupán természetes színezékeket használunk, hanem rengeteg egyéb kreatív módszert is alkalmazhatunk.
  • Hímes tojás – modern díszekhez használható hungarocel, szivacs, fa és műanyag tojás, ezeket sokféle módon lehet fantasztikus díszekké varázsolni.

 

 

 

 

 

 

  

 

Tojásfestés

 

1.  Előkészítés

  

Festés előtt alaposan  mossuk meg mosogatószerrel majd öblítsük le a tojásokat – ezáltal egyrészt eltávolítjuk a tojáshéjon található baktériumokat, másrészt zsírtalanítjuk a felületet, így a festés nem hagy foltokat. Utána mossuk meg a kezünket is alaposan!

 

 

2. Tojások kifújása

  

 Sokan tartanak a tojásfújástól, pedig nagyon egyszerű dolog. A megmosott tojás mindkét végén  egy gombos tűvel néhány milliméteres lyukat szúrunk – a tojás fenékén a tűt addig mozgatjuk , amíg egy nagyobb lyuk keletkezik  (kb ceruza nagyságú) . Beledugunk egy hurkapálcát vagy szívószálat, majd elkeverjük a tojás fehérjét és a sárgáját. A kisebbik lyukba fújva kifújjuk a tojást a nagyobb lyukon át egy tálba – de használhatunk szívószálat vagy baba orrszippantó pumpát is. Ezután kívül-belül átmossuk a tojáshéjakat. A kifújt tojás keveréket felhasználhatjuk húsvéti sütemények vagy egyéb húsvéti ételek készítéséhez, ill. az eltört tojáshéjból készíthetünk húsvéti díszeket is.

 

 

 

3. Tojásfőzés

  

  Ha meg akarjuk enni a tojásokat, az átlagosnál tovább kell főzni őket, forrástól számítva  minimum fél óráig. Továbbá 1 l vízbe tegyünk 4 ek sót, hogy ne repedjenek meg!

 

 

4. Színezés

 

  A tojásokat színezhetjük ételfestékkel vagy hagyományosan készített, természetes oldatokkal. Ha a tojásokat el akarjuk fogyasztani, célszerű természetes színezékeket készíteni. Minél tovább hagyjuk a tojások a színező oldatban, annál mélyebb és tartósabb színt érünk el. 

  Ha ételfestéket használunk, egy edényben keverjünk el1/4 teáskanál ételfestéket, 3/4 csésze forró vizet és 1 evőkanál ecetet. A tojásokat helyezzük a színezékbe, és hagyjuk ázni a kívánt szín eléréséig (a hűtőszekrényben akár egész éjjel át). Miután megszárítottuk a tojásokat

  

Tipp: a kifújt tojásokat pálcikára húzva szárítsuk és fényezzük ételolajjal egy puha rongy segítségével.

 

 

 

 

  Ha természetes oldatokat készítünk, a tojásokat színezhetjük forró és hideg oldatban  is -  a forró oldat hatása erősebb, de ha meg akarjuk enni a tojásokat, akkor célszerűbb a hideg oldat. Az oldathoz adjunk ecetet vagy citromlét, hogy megkösse a színanyagot a tojáshéjon. Ezeket a színeket lehet elérni: 

 

  • Rózsaszín: A főtt tojásokat helyezzük lehűlt csipkebogyó teába
  • Vörösbarna: főzzünk vöröshagymát fél óráig vízben, szűrjük le, majd a főtt tojásokat tegyük a forró oldatba.
  • Lila:  tegyük ugyanezt lila hagymával 
  • Bordó: áztassuk céklalében a tojásokat
  • Kék: áztassuk lehűlt vöröskáposzta lében
  • Sárga: halványsárga színt lehet elérni narancs héjával. 20 percig főzzük a narancshéjat, majd beletesszük  a tojásokat. Orbáncfű virága élénk­sárga színt eredményez.
  • Zöld: a tojásokat tegyük bele a lehűlt spenótlébe ( 30 perc főzés után). Csalánnal vagy nyírfalevéllel ugyanezt a hatást érjük el.

 

  A tojásfestés után a tojásokat tovább dekorálhatjuk matricával, festékkel, filctollal, bár a főtt tojásokat nem érdemes túlzottan tovább díszíteni, ha később megesszük.

 

 

 

 

 

 

 

 Kreatív tojásfestési módszerek

 

  Ezekkel a módszerekkel és dekorációkkal nagyon szép húsvéti díszeket készíthetünk. Célszerű fa, műanyag, hab vagy kifújt tojásokat alkalmaznunk, mert ezek tovább tartanak, mint a főtt tojások.

 

  • Viaszos tojás: a legrégibb díszítési mód. Festés előtt a tojásokra viasszal rajzoljunk mintákat (vagy írjuk szavakat) és tegyük a festékbe. A tojás a festékben megkapja a kívánt színt ott, ahol a viasz a tojás héját nem takarja. Miután megszáradt, töröljük le (vagy olvasszuk le) a viaszt, és így kirajzolódik a ráírt minta.
  • Foltos tojás: tegyünk 2 tk étolajat a tojásfestékbe, így a festék nem ragad rá azokra a helyekre, ahol az olaj van, így egyedi mintázat képződik. Ez nagyon jó alapfestés további díszítéshez.
  • Leveles tojás – gyűjtsünk leveleket, amiket vízzel tapasszuk fel a tojásokra, majd a tojást szorosan burkoljuk be nejlonharisnyával. Helyezzük a tojásokat egy fazékba, és öntsük le a forró színezékkel. Hagyjuk a színezékben addig, amíg a tojások a kívánt színt átvették.  Majd hideg vízzel öblítsük le a tojásokat, csomagoljuk ki, étolajjal fényesítsük. Ez remek és egyszerű dekoráció főtt tojásokhoz.
  • Márványozott tojás – a tojásokra cérnával kötözzünk hagymahéjat úgy, hogy az egész felületet beborítsa. Az így bebugyolált tojásokat öntsük le forró vízzel, vagy forraljuk fel hideg vízben 15 percig.
  • Karcolt tojás:  tojásfestékkel vagy természetes színezékkel fessük be a tojásokat mély színűre. Egy tűvel karcoljunk rájuk mintákat. Ezt a módszert főtt tojáshoz  alkalmazzuk.
  • Hímes tojás: ez a módszer a gyerekek kedvence. A színes tojásra vékony ecsettel fessünk különböző mintákat, majd lakkal rögzítsük.

 

 

Természetes tojások

 

  Eredetileg zöldséglevekben színezett tyúktojásokat adtak az emberek egymásnak ajándékba, amiket később viasszal, karcolásos módszerrel dekoráltak. Manapság még mindig a tyúktojás a legnépszerűbb alapanyag, de készíthetünk modern díszeket egyéb tojásokból is:

  • Tyúktojás – bár legnépszerűbb a barnatojás, a fehér és szürkés tojáshéj ideális háttérszínt biztosít egyszerű dekorálához (hiszen nem szükséges előszínezni). A tyúktojások nagysága is változó – ezt is vegyük figyelembe a design-hoz!
  • Kacsatojás – héja általában fehér, de létezik kissé kékes színű is. A kacsatojás nagyobb és erősebb csontozatú, mint a tyúktojás, így ideális kisgyerekek számára.
  • Libatojás – nagy és hosszúkás mérete, erős héja, továbbá gyönyörű, fehér matt felülete tökéletes hátteret biztosít  csodálatos díszítéshez. Meglehetősen drága, de éppen ezért ideális sajátos díszek, ajándékok készítéséhez.
  • Fürjtojás -  pici mérete és törékeny héja miatt nehéz vele dolgozni – de a mintás felülete már nem igényel dekorációt, így tökéletes natúr díszelem lehet pl. egy húsvéti kosárkában az asztalon –  ha megfőzzük, csemegézhetünk is belőle. A kifújt tojásokból fantasztikus füzért lehet készíteni!
  • Fácántojás – különleges alakja és zöldes színe miatt ideális alapanyag lehet egyedi díszek készítéshez. Héja viszont nem erős, így bánjunk vele óvatosan!

 

 

 

 

 

Műtojások

 

  A műtojások előnye, hogy nem kell kifújni őket, nem törékenyek, és időállók. Éppen ezért érdemes több energiát áldozni a dekorálásukra, hiszen évről-évre újra tudjuk hasznosítani őket. Ezek a legideálisabb alapanyagok:

  • Habtojás – könnyen dekorálható papírral és textillel, mini gombostűk segítségével. Továbbá könnyű, így sok helyre fel lehet akasztani.
  • Műanyag tojás –  általában lyukakkal kifúrva kapható, így nagyon egyszerű a dekorálása. Ideális kisgyerekek számára.
  • Szivacstojás – ideális textillel való beborításhoz vagy horgolt, kötött huzattal is bevonhatjuk.
  • Fatojás – gyönyörű és hagyományos, lakkozott hímes tojásokat készíthetünk fatojásból. Bár nem akaszthatók, nagyon szépen mutatnak asztali díszként egy kosárban. Tökéletes húsvéti ajándékként is.
  • Papier-maché tojás –általában kinyitható, így kiváló csomagoló doboz lehet csokitojások, kekszek, húsvéti ajándékok prezentációjához.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

  

 

 

Húsvéti extra: csokoládés tojás

 

 

  E lenyűgöző csokis tojás elkészítésének leírását itt találod magyarul, az angol eredeti pedig itt (ez részletesebb!).

 

 

forrás, képek, képek

 

 

 
Hozzászólások (1)
1 2011. április 09. szombat
rozália
Páratlan szépségek tárháza! Köszönjük! Az ötletekből biztosan mindenki tud választani.

szelibernadett


Ha Te is

- szeretsz szép dolgokat alkotni,

- szeretsz kreatívkodni,

- szeretnél magadnak igazi otthont, akkor összegyűjtöttem Neked rengeteg ötletet és inspirációt, hogy segíthessek.

  

Szeli Bernadett

szelidesign@gmail.com 

 



 

Ez a webhely cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Ha többet szeretne megtudni a sütikről, azok kezeléséről és letiltásáról, olvassa el a kapcsolódó tájékoztatót: cookiepolicy.

EU Cookie Directive Module Information