A húsvéti tojás |
2011. április 06. szerda |
A húsvéti tojás eredetileg csupán egy festett, pontosabban színezékbe mártott, tojás volt – manapság azonban lehet csokoládé, fa vagy műanyag, amit díszként vagy ajándékként alkalmazunk.
Érdekes módon a színezett tojás ajándékozása nem vallásos eredetű. Kezdetben a tavaszt jelképezte, azaz a megújulást, a kikeletet. Már több mint 2000 évvel ezelőtt szokás volt a tavaszi napéjegyenlőség ünneplésére tojást festeni. Később a zsidó húsvétot sós vízbe mártott tojás szimbolizálta. A keresztény vallás átvette a tojás jelképes használatát – a tojás a feltámadás szimbóluma, a vörös szín ( Jézus Krisztus vére) az emberiség megváltásának a jelképe lett. Különösen az ortodoxok tulajdonítanak fontos jelentőséget a tojás jelképes dekorációjának. Manapság a legtöbb ember számára a vallásos szimbólumok nem sokat jelentenek – a húsvéti tojás csupán egy dísz, ajándék vagy édesség. Gyerekeket is inkább a kreatív dekorálás és a tojáskeresés érdeklik, mint az allegorikus tojásfestés.
Húsvéti tojások
Tojásfestés
1. Előkészítés
Festés előtt alaposan mossuk meg mosogatószerrel majd öblítsük le a tojásokat – ezáltal egyrészt eltávolítjuk a tojáshéjon található baktériumokat, másrészt zsírtalanítjuk a felületet, így a festés nem hagy foltokat. Utána mossuk meg a kezünket is alaposan!
2. Tojások kifújása
Sokan tartanak a tojásfújástól, pedig nagyon egyszerű dolog. A megmosott tojás mindkét végén egy gombos tűvel néhány milliméteres lyukat szúrunk – a tojás fenékén a tűt addig mozgatjuk , amíg egy nagyobb lyuk keletkezik (kb ceruza nagyságú) . Beledugunk egy hurkapálcát vagy szívószálat, majd elkeverjük a tojás fehérjét és a sárgáját. A kisebbik lyukba fújva kifújjuk a tojást a nagyobb lyukon át egy tálba – de használhatunk szívószálat vagy baba orrszippantó pumpát is. Ezután kívül-belül átmossuk a tojáshéjakat. A kifújt tojás keveréket felhasználhatjuk húsvéti sütemények vagy egyéb húsvéti ételek készítéséhez, ill. az eltört tojáshéjból készíthetünk húsvéti díszeket is.
3. Tojásfőzés
Ha meg akarjuk enni a tojásokat, az átlagosnál tovább kell főzni őket, forrástól számítva minimum fél óráig. Továbbá 1 l vízbe tegyünk 4 ek sót, hogy ne repedjenek meg!
4. Színezés
A tojásokat színezhetjük ételfestékkel vagy hagyományosan készített, természetes oldatokkal. Ha a tojásokat el akarjuk fogyasztani, célszerű természetes színezékeket készíteni. Minél tovább hagyjuk a tojások a színező oldatban, annál mélyebb és tartósabb színt érünk el. Ha ételfestéket használunk, egy edényben keverjünk el1/4 teáskanál ételfestéket, 3/4 csésze forró vizet és 1 evőkanál ecetet. A tojásokat helyezzük a színezékbe, és hagyjuk ázni a kívánt szín eléréséig (a hűtőszekrényben akár egész éjjel át). Miután megszárítottuk a tojásokat
Tipp: a kifújt tojásokat pálcikára húzva szárítsuk és fényezzük ételolajjal egy puha rongy segítségével.
Ha természetes oldatokat készítünk, a tojásokat színezhetjük forró és hideg oldatban is - a forró oldat hatása erősebb, de ha meg akarjuk enni a tojásokat, akkor célszerűbb a hideg oldat. Az oldathoz adjunk ecetet vagy citromlét, hogy megkösse a színanyagot a tojáshéjon. Ezeket a színeket lehet elérni:
A tojásfestés után a tojásokat tovább dekorálhatjuk matricával, festékkel, filctollal, bár a főtt tojásokat nem érdemes túlzottan tovább díszíteni, ha később megesszük.
Kreatív tojásfestési módszerek
Ezekkel a módszerekkel és dekorációkkal nagyon szép húsvéti díszeket készíthetünk. Célszerű fa, műanyag, hab vagy kifújt tojásokat alkalmaznunk, mert ezek tovább tartanak, mint a főtt tojások.
Természetes tojások
Eredetileg zöldséglevekben színezett tyúktojásokat adtak az emberek egymásnak ajándékba, amiket később viasszal, karcolásos módszerrel dekoráltak. Manapság még mindig a tyúktojás a legnépszerűbb alapanyag, de készíthetünk modern díszeket egyéb tojásokból is:
Műtojások
A műtojások előnye, hogy nem kell kifújni őket, nem törékenyek, és időállók. Éppen ezért érdemes több energiát áldozni a dekorálásukra, hiszen évről-évre újra tudjuk hasznosítani őket. Ezek a legideálisabb alapanyagok:
Húsvéti extra: csokoládés tojás
E lenyűgöző csokis tojás elkészítésének leírását itt találod magyarul, az angol eredeti pedig itt (ez részletesebb!).
|