advert 1
advert 2
advert 3
Konyha tippek

 

 

A családtagok, de sajnos a baktériumok kedvenc tartózkodási helye is a konyha. Az előkészítés, főzés, sütés, mosogatás kényes munkafolyamatok, ezért elengedhetetlen a tökéletes tisztaság. Ugyanakkor a konyha talán a legkoszosabb is, mivel a főzéssel és sütéssel járó napi használat bizony nem zajlik nyomtalanul. Ennek ellenére igyekezzünk konyhában a lehető legnagyobb rendet és tisztaságot tartani még a sűrű és kaotikus hétköznapokban is, de különösen egy nagyobb igénybevétel után.

 

 

Evőeszközök, edények

 

  Ezeket használjuk a leggyakrabban, ezért rendszeresen tisztítjuk őket. Rozsdamentes nemesfém evőeszköz foltjait citromhéjjal eltávolíthatjuk, majd utána mossuk el. Késeket, egyéb éles eszközöket (pl. reszelő) ne tegyünk mosogatógépbe. Beégett edényt azonnal áztassunk be vízzel, és lehetőleg melegítsük is meg a vizet. Így könnyebben eltávolítható a beégett ételmaradék. Esetleg tegyünk a vízzel teli edénybe sót, és hagyjuk pár órát állni. Semmiképpen se kaparjuk fel a szennyeződést éles eszközzel!

 

Konyhaszekrény

 

  Erről bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig a szerkényekben is összegyűlik a por. Ezért érdemes legalább évente egyszer mindent kipakolni, és kevés (univerzális) tisztítószert tartalmazó langyos vízzel áttörölni, majd szárazra törölni. A szekrények nem látható tetejére tegyünk újságpapírt, az beszívja a zsíros port és kidobása után cserélhető. Péksütemény tárolására használt fiókot vagy kamraszekrényt gyakrabban is mossunk ki.

 

 

Szemetes

 

  Különösen ügyeljünk arra, hogy a konyhai szemetest és annak környékét rendszeresen tisztítsuk, mert gusztustalan és kellemetlen szagok okozója is lehet (feltétlenül használjunk fedeles szemetest és szemetes zacskót!).

 

 

Elektromos eszközök, gépek

 

  Ritkán jut eszünkbe, hogy a konyhai kisgépeket, mikrohullámú sütőt, mosogatógépet is illik néhanapján kitisztítani. Ügyeljünk arra, hogy az elektromos eszközöket a takarítás idejére áramtalanítsuk!

  • A mosogatógép tisztítására speciális mosogatógép tisztító szert is vásárolhatunk. Ezt a gépbe állítjuk, majd egy normál programot végzünk. Töröljük át a tömítéseket és az ajtót is, erre ecetes víz is megfelel.
  • A sütőben lévő foltokat legjobb még meleg állapotban kevés vízzel felönteni, majd mosogatószeres vízzel áttörölni. Beégett foltokat kenjünk be mosogatószeres vízzel, 50 fokos sütőben hagyjuk állni, hogy felpuhuljon. A tepsiket is tisztítsuk mosogatószeres vízzel, ha szükséges, enyhe dörzsöléssel. Kényelmesebb a helyzet, ha olyan sütőnk van, amelyben a szennyeződés leégethető. Ebben az esetben elegendő nedves papírkéztörlővel kitörölni az leégett szennyeződést, esetleg makacs foltokat külön kezelni.
  • Ha van páraelszívónk, ne feledkezzünk meg a benne lévő filter tisztításáról. Ez történhet a szűrő meleg vizes és mosogatószeres lemosásával, esetleg mosogatógépben történő tisztítással, vagy cserélhető filter esetében komplett szűrőcserével. A páraelszívó tetején szívesen gyűlik össze zsíros por. Ne feledkezzünk meg ennek rendszeres eltávolításáról sem. Minden alkalommal, ha munkapultot vagy csempét tisztítunk, töröljük le a szennyeződést a páraelszívóról is.
  • A filteres kávéfőzőt, vízforralót tisztítsuk és vízkőtelenítsük rendszeresen, a használat szerinti gyakorisággal (kb. 3 havonta). Legjobban ecettel végezhető el, főzzünk át az ecetes vizet a gépen, hagyjuk fél órát állni, majd utána még két alkalommal főzzünk át tiszta vizet a gépen. Ha a gép tűzhely közelében áll, töröljük át rendszeresen. Ha elszíneződött a kávéskanna, dörzsöljük át citromlével vagy sütőporral.
  • A hűtőszekrény komplett tisztítását programozzuk be évente legalább kétszer. Ha nincs tartalék hűtési lehetőség, érdemes olyan időpontot választani, amikor nincs benne romló étel és nincs nagy meleg. Este áramtalanítsuk a hűtőszekrényt, reggelre leolvad. Gyorsan töröljük át (kevés) mosogatószeres vagy ecetes vízzel, és máris pakolhatunk vissza. A leolvadás idejére tegyünk a hűtőbe vagy alá lapos tálat vagy elegendő papír kéztörlőt, ami a kiolvadó vizet felszívja. Ezen kívül, érdemes a hűtőt többször is áttörölni ecetes vízzel a baktériumok miatt. Takarítsunk ki a hűtő alatt is. Hosszú és lapos takarítóeszközhöz jutunk, ha egy hosszú lécre pamut zoknit rögzítünk gumival.
  • A tűzhely levehető gombjait áztassuk be mosogatószeres vízbe. Öblítés és szárítás után tegyük vissza. Az elektromos főzőlapra kifutott és odaégett ételt lehetőleg még langyos állapotban töröljük le vizes törlőkendővel, vagy ha már beszáradt, áztassuk be szintén mosogatószeres vízzel, tegyünk rá egy papír kéztörlőt. Használhatunk speciális tisztítószert és kaparót is. A főzőlapra kerülő szennyeződést óvatosan dörzsöljük, mert karcolhat (ugyanez vonatkozik a rozsdamentes munkafelületekre is). A gáztűzhely valamennyi leszedhető alkotóelemét áztassuk be  mosogatószeres vízbe, majd szivaccsal mossuk át.

 

 

Padló

 

  Felmosás előtt alaposan seperjünk, de inkább porszívózzunk fel. A konyhai padló általában a legkoszosabb, ezért érdemes kétszer is felmosni. Zsírfoltokat, vagy beszáradt maradékokat kaparjunk fel óvatosan. Ha a felmosás csíkokat eredményez, a tiszta felmosó vízbe tegyünk kevés ecetet. A padlóra kifreccsenő forró zsírra azonnal öntsük hideg vizet, így az megköt. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy a fugába került szennyeződést is távolítsuk el. Komoly igénybevétel esetére (pl. ünnepi készülődés) érdemes egy erre a célra használatos speciális szennyfogó konyhai, vagy egy olcsóbb szőnyeget a kövezetre borítani. Ez a vendégek érkezése előtt egy mozdulattal eltávolítható.

 

 

Mosogató

 

  Töröljük át rendszeresen száraz kendővel, így nem képződnek vízfoltok. Vízkőmaradványokat ecettel eltávolíthatunk. A lefolyó körüli barna elszíneződést eltávolíthatjuk, ha kevés mosogatógépbe való mosószert forró vízzel felöntünk, és a lefolyónál állni hagyjuk. A csapok, lefolyók tisztításához használhatunk fogkefét. Ha a lefolyó eldugul, használjunk kíméletes lefolyótisztító szert, ezek nagyon hatásosak.

 

 

Hasznos tippek konyha takarításhoz:

 

  • Étkezési ecet és szóda kiválóan felhasználható konyhai tisztításra (is). Nincs különösebb fertőtlenítőszerre szükség. Általánosságban elmondható, minél jobban habzik egy tisztítószer, annál nagyobb a veszélye annak, hogy sarkokban vagy apró repedésekben egy habmaradványon baktérium marad.
  • Ne várjunk a konyhában a nagytakarításig! A konyhai szennyeződés frissen távolítható el a legkönnyebben. Sok fáradtságot megspórolhatunk magunknak, ha a keletkező foltokat azonnal eltávolítjuk. A konyhai gépek átfogó tisztítását időzíthetjük egy nagytakarításhoz is.
  • Nincs szükség rengeteg tisztítószerre! Egy univerzális tisztítószer, mosogatószer, valamint ecet, bőven elegendő a konyhai szennyeződések kezelésére.

 

Speciális felületek (pl. rozsdamentes) tisztításánál legyünk különösen óvatosak. Ne kaparjuk, dörzsöljük, inkább csak óvatosan, szivaccsal töröljük át többször. Használhatunk speciális tisztítószereket is.

 

 

Néhány tipp:

 

  • Lakkozott felületek: a legfontosabb dolog, hogy soha ne dörzsöljük a felületet. Lágyan, nedves, enyhén meleg szappanos vízzel töröljük le a szennyeződéseket.
  • A fa kényes anyag, óvni kell a sérülésektől, a nedvességtől, de a túlzott kiszáradástól is. Nedves ruhával tisztítsuk és azonnal töröljük szárazra a felületet.
  • A rozsdamentes anyagokat kevés mosogatószerrel, finoman dörzsöljük, azonban azonnal meg kell szárítani, hogy cseppmentes nyomok ne maradjanak rajta.
  • A márvány enyhe ecetes vízzel tisztítható.
  • A gránit nagyon kemény anyag és ellenálló a foltok ellen, de sosem szabad karcoló anyaggal tisztítani, mert elveszíti csillogását.

 

 

Konyhai higiénia

 

  Ha konyhai higiéniáról beszélünk, a személyes higiénia mellett nagyon fontos a tárgyi higiénia, azaz a konyha és tartozékainak, a konyhai tárgyaknak egészségünk megőrzésére alkalmas tisztasági állapota. Ennek során ügyeljünk különösen a hűtőszekrény, vágódeszkák, munkalap, mosogató, és mosogató szivacsok, kefék állapotára és tisztaságára. Íme néhány hasznos tipp a konyhai tárgyi higiénia témakörben..

 

 

Konyha és gépek

 

  • Mindig fedjük le a hűtőbe kerülő ételeket. A hűtőszekrényt javasolt rendszeresen (legalább havonta egyszer) áttörölni meleg, ecetes vízzel.
  • A mosogató és környéke legyen mindig tiszta. Legyen a lefolyón szűrő, amelyből esetleges ételmaradékokat azonnal távolítsunk el. Szennyes edényt ne hagyjunk a mosogatóban állni.
  • A mosogatót és munkapultot (ha naponta főzünk, akkor naponta!) gyakran tisztítsuk,  mossuk át forró (ecetes) vízzel. Az edényszárítót tisztítsuk hetente.
  • Élelmiszermaradékok, vagy lecseppent folyadék letörlésére javasolt papír kéztörlőt használni.
  • A mosogatógép tisztításához használhatunk speciális mosogatógép tisztítószert. A gép szűrőjét is vegyük ki és tisztítsuk meg rendszeresen.
  • A bevásárlótáskát, kosarat vagy dobozt soha ne tegyük meggondolatlanul konyhai felületre.
  • Rendszeresen tisztítsuk az egyéb konyhai gépeket is.

 

 

Különböző színek nem csak a bútorokon, vagy falon alkalmazhatóak, hanem akár annak segítségével tehetünk különbséget, hogy melyik konyharuhát milyen étel feldolgozásakor használunk. A képen látható konyha tulajdonosa a fehér konyharuhát csak a húsok és a halak elkészítéséhez használja, így megakadályozza a kórokozók elterjedését. 

 

 

Munkaeszközök

  • Húsra és zöldségekre használjunk különböző vágódeszkát. Különösen ügyeljünk fadeszkák használat utáni azonnal tisztítására, hiszen ezek mosogatógépbe nem rakhatók. A fadeszkákat hagyjuk függőlegesen felállítva alaposan megszáradni. A leghigiénikusabbak és legpraktikusabbak a mosogatógépbe rakható műanyag vágódeszkák, ezekből tartsuk többet is.
  • Használat után a mosogatásra, illetve törlésre használt szivacsokat forró vízzel mossuk ki, alaposan csavarjuk ki, majd hagyjuk a levegőn megszáradni. Mosogatáshoz és a munkapult/mosogató törlésére használjunk külön szivacsot. Használat mértékének függvényében eltérhet, de javasolt hetente (de legalábbis rendszeresen) szivacsot cserélni.
  • A mosogatáshoz használt keféket tegyük rendszeresen a mosogatógépbe tisztítás céljából.
  • Használjunk külön-külön konyharuhát a kezeink megtörlésére és az edények szárazra törlésére, és legalább hetente cseréljük őket tisztára, ha rendszeresen, naponta főzünk, naponta cseréljük a konyharuhákat is 

 

 A konyharuhát mindig száraz helyen tartsuk, a kórokozók elterjedésének megakadályozása céljából.

 

  

forrás, forrás

 

 

szelibernadett


Ha Te is

- szeretsz szép dolgokat alkotni,

- szeretsz kreatívkodni,

- szeretnél magadnak igazi otthont, akkor összegyűjtöttem Neked rengeteg ötletet és inspirációt, hogy segíthessek.

  

Szeli Bernadett

szelidesign@gmail.com 

 



 

Ez a webhely cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Ha többet szeretne megtudni a sütikről, azok kezeléséről és letiltásáról, olvassa el a kapcsolódó tájékoztatót: cookiepolicy.

EU Cookie Directive Module Information