Kreatív húsvéti ötletek gyerekekkel |
2010. március 29. hétfő |
A gyerekek általában örömmel vesznek részt a húsvéti előkészületekben. Nemcsak azért, mert a nyuszi ajándékot hoz, hanem azért, mert kedvelik a kézműveskedést és kreatív ötletek megvalósítását. Íme néhány egyszerűen megvalósítható, óvodás és kisiskolás gyerekeknek - és persze a szülőknek - szóló kreatív húsvéti ötlet.
Vágjunk ki filcből, dekorgumiból vagy kartonpapírból húsvéti motívumokat, kössünk rá dekoratív szalagot, és akasszuk fel a lakásban növényekre, barkaágra. Vagy ragasszuk a motívumokat fanyársra, esetleg hurkapálcára, és ezeket szúrjuk bele egy virágcserépbe. Kiírhatjuk ilyen formában a HÚSVÉT szót is. Nagyon szép húsvéti dísz bejárati ajtó mellé.
Hetekkel az ünnepek előtt kezdjük a gyerekekkel közösen a húsvéti díszek készítését. A lakás dekorálását azonban hagyjuk Nagyszombatra (ez a hagyomány!). A húsvéti dekoráció nem igényel sok időt. Egy-két cserép tavaszi virág (ezt hagymából is elültethetjük a gyerekekkel), néhány papírból kivágott és kifestett húsvéti motívum az ablakkilincsekre, ajtókra akasztva, azonnal húsvéti hangulatot teremt. Nagyobb gyerekekkel készíthetünk ablak képeket is, a kicsikkel egyszerű húsvéti díszeket. Húsvét napján pedig itt az idő a lázas ajándékkeresésre a kertben vagy az udvaron. Ezt programot semmiképpen se hagyjuk ki! A nagyobbakat már komoly kincskeresés elé is állíthatjuk (kreatív szülők készítsenek térképet!), a kisebbeknek viszont ne tegyük túl nehézzé a dolgot.
Íme néhány egyszerű tojásdíszítési ötlet:
Még több húsvét:
Ezt a húsvéti sütireceptet nem tudtam kihagyni: HÚSVÉTI MARCIPÁNOS KOCKA
Hozzávalók: 4 tojás, 8 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 dkg liszt, 3 dkg darált hámozott mandula, 12 dkg ribizli vagy málnalekvár, 13 dkg vaj, 25 dkg kész csokoládépuding, 15 dkg marcipánmassza, 8 dkg porcukor, néhány csepp zöld és sárga élelmiszerszínezék, citromlé.
Elkészítése: A tojások fehérjét 1 evőkanál hideg vízzel habbá verjük, és közben beleszórjuk a kétféle cukrot. Beledolgozzuk a tojássárgákat, a lisztet meg a mandulát, és sütőpapírral kibélelt, 32x38 cm-es tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig sütjük. Kissé kihűtve cukorral megszórt deszkára borítjuk, s a papírt lehúzzuk. A piskótát - a szélesebbik oldalától kezdve - három, kb. 12 cm széles csíkra vágjuk. Az egyik csíkot a kikevert lekvár 2/3-ad részével megkenjük. A pudingot a vajjal krémesre keverjük, és a második csíkra simítjuk. A három csíkot egymásra tornyozzuk, kissé összenyomjuk, majd a maradék lekvárral megkenjük. A 3 deka porcukorral alaposan összegyúrt marcipán 2/3-ad részét a színezékkel zöldre festjük, és 12x32 cm-es lappá nyújtva a süteményre borítjuk. Kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A többi marcipánt sárgára színezzük. Kinyújtjuk, húsvéti formákat szúrunk ki belőle, és a kockákra vágott süteményre fektetjük. A cukorból és citromléből kevert mázzal díszítjük.
|