advert 1
advert 2
advert 3
Tökös örömök- avagy amit a sütőtökről tudni kell
2011. október 31. hétfő

  A tél közeledtével az egyik legkedveltebb csemege a sült tök. Sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és rostokat tartalmaz, szénhidráttartalma pedig közel annyi, mint a burgonyáé. Sütve jó, de nézzük, még mi minden készíthető belőle.

 

 

 

 

  A kabakosok botanikai családjába tartozik a sütőtök. A sütőtök több méteres, hengeres szárain hatalmas, márványozott levelekkel, sűrűn benőtt serteszőrökkel. Sárga, tölcséres virágai többnyire egyivarúak, azaz vagy csak porzó vagy csak bibe van bennük. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy - mint a legtöbbet termelt Nagydobosi fajtáé - lapítottak, ezüstfehér vagy szürke héjúak. A termés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, általában 4-5 cm vastagságú. A magja fehér vagy szürke, 30-38% olajat tartalmaz, és a csíraképességét 6-8 évig megőrzi.

 

 

A sütőtök termesztése

 

  Melegigényes növény, ezért az elvetett magjai csak 12 °C fölötti hőmérsékleten kezdenek el csírázni. Szinte mindenütt megterem, de nem szereti a hideg, vízállásos, erősen savanyú földet. Sok tápanyagra van szüksége, ezért a kiskertben a legalkalmasabb hely számára a komposzthalom.

 

  Vízigénye: elég nagy, mert egy kilogramm szárazanyag előállításához feltűnően sok (780-800 l) vizet használ fel; ezt csak úgy tudja fedezni, hogy terjedelmes, hosszú gyökérzetével alaposan behálózza a rendelkezésére álló termő-területet. Kedvező helyen a sütőtök termése a 6-8 kg-ot is eléri, de a takarmánytökök között nem ritka a 30 kilónál súlyosabb termés sem.

 

 

 

A fajták termesztési módja megegyezik. Valamennyi fajta jól trágyázott talajt igényel, ennek érdekében a földbe érett trágyát, vagy komposztot kell bedolgozni. A sütőtököt általában helybe vetik, de a palántákat előnevelni is lehet, üvegházban, cserépben vessünk el 2-2 szem magot. A kis sütőtök palántákat a májusi fagyosszentek után ültessük ki a szabadföldbe, fészekbe: 40 cm-es körben kiemeljük a talajt, és az így keletkezett gödörbe 5 kg-nyi érett istállótrágyát, komposztot, vagy műtrágyát teszünk. Fészkenként 5-6 db magot, általában 5-8 cm mélyre. Ha palántát ültetünk, 3-4 elegendő egy fészekbe. A magról kelés után a palántákat ritkítsuk ki, úgy, hogy a fészekben két növény maradjon. A növények hosszú indákat növesztenek, ezért igen nagy helyet igényelnek. Az ajánlott vetési valamint ültetési sor és tőtávolság 1-2 méter.

 

Gondozása: A sütőtök a nyár folyamán a kapáláson és az öntözésen kívül nem kíván különleges ápolást. A termések késő őszre fejlődnek ki, a növények lombozata fokozatosan leszárad, a sütőtök ezüstfehér héja megkeményedik. A gyakorlati tapasztalat szerint a betakarítást akkor ajánlatos megkezdeni, amikor a terméseket a dér egyszer már megcsípte, mert az ilyen töknek ízletesebb, omlósabb a húsa és a keményítő tartalma elcukrosodott. A terméseket ne törjük le a szárukról, hanem vágjuk le egy éles késsel, úgy, hogy a szár a termésen maradjon.

 

Kártevői: A sütőtök leveleit előszeretettel rágcsálják a csigák, szívogatják a levéltetvek. A lisztharmat és az uborka-mozaikvírus is megtámadhatja.

 

Betakarítása: A valódi sütőtök érési ideje igen hosszú. A termés beéréséig akár 6 hónap is eltelik. Egyes termések hatalmasra, akár 70 kg-os ra is megnőnek. Egy- egy szép, méretes példány kertünk méltó dísze is lehet. Egy tövön - átlagos körülmények között - 5-6 termés érhet be. A sütőtökök között hatalmas terméseket fejleszt a sárga húsú, ízletes"Nagydabasi". A "Bébi" fajtájú tök termése körte alakú, húsa kellemes ízű. Az utóbbi időben elterjedt az ún. Kanadai sütőtök is a termesztésben.

 

 

 

 

 Tárolása: A sütőtököt télen fagy és csapadék mentes, hűvös, szellős helyen tároljuk. Erre kiváló a pincelejáró, kamra, előszoba. Általános szabály, hogy minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés.

 

 

A sütőtök felhasználása

 

  Igen sokoldalú. Sokunk kedvence a pirított tökmag, amely amellett, hogy igen ízletes, a benne lévő olajoknak köszönhetően élettanilag is igen hasznos. De leggyakoribb hasznosítása természetesen a sütés. A sütőtököt könnyen emészthető ezért a bébiételek egyik kedvelt összetevője.   fajta alkalmas sütésre, és az ételek pikáns, különös ízt kapnak tőle, ezért felhasználása a szakácsok számára is határtalan. Ha a belsejét kockázzuk, akkor kiváló savanyúságkészíthető belőle. Nyersen préselhetünk belőle sütőtöklevet, nagyon ízletes más gyümölcsökkel (alma, körte) kombinálva. Megfőzve illetve megsütve tejjel összeturmixolva is kiváló. Levest is főzhetünk belőle sűrítés nélkül, pürésítve, tejjel vagy tejszínnel lazítva. Édesítve készülhet belőle sütőtöklekvár. Ízlésünknek megfelelően (megsütve, illetve megfőzve) zöldségsaláták egyik alkotórésze is lehet.

 

Gyógyhatása: Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. A vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés. Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A tökmagolajat remekül alkalmazhatjuk hólyagmegbetegedések esetén.

 

 

A sütőtökös-mákos muffin receptje

 

 Hozzávalók:

  • 2 ½ csésze liszt
  • 2 csésze darált mák
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 2 tojás
  • ½ csésze olaj
  • 1 megsütött, cukrozott sütőtök - átpasszírozva 
  • 2 csésze cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 rúd vanília

  

 

Elkészítése: A sütőt felmelegítjük 170 °C-ra. A muffinformákat forma papírral kibéleljük, szilikonos mauffinformát bevizezzük. Össze keverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval. A tojásokat habosra verjük a cukorral és a vaníliás cukorral, vagy a vaníliával, majd óvatosan belekeverjük az olajat, a tejben felfőzött mákot és a sütőtökpürét. A kapott masszához hozzá adjuk a lisztes keveréket, alaposan összedolgozzuk, majd kanállal a muffinformákba rakjuk.  Ajánlott sütési idő 15-20 perc.

 

 

forrás

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is:

 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

szelibernadett


Ha Te is

- szeretsz szép dolgokat alkotni,

- szeretsz kreatívkodni,

- szeretnél magadnak igazi otthont, akkor összegyűjtöttem Neked rengeteg ötletet és inspirációt, hogy segíthessek.

  

Szeli Bernadett

szelidesign@gmail.com 

 



 

Ez a webhely cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Ha többet szeretne megtudni a sütikről, azok kezeléséről és letiltásáról, olvassa el a kapcsolódó tájékoztatót: cookiepolicy.

EU Cookie Directive Module Information